A saját tapasztalatomat osztom meg az olvasóimmal.

Akkor, amikor világossá vált számomra, hogy a több évtizedes szabás-varrás szakmai tudásomat az online térben kell megosztanom, azonnal online tanulóvá váltam.

Miért? Mert az online térben való részvételhez az én szabás-varrással kapcsolatos szakmai tudásom a legkevesebb. Egy számomra ismeretlen térben kell átadnom a tudást. Meg kell tanulnom hogyan veszem filmre, hogyan lesz abból kész film, hogyan teszem fel különböző felületekre, és hogyan érem el, hogy megtaláljanak azok az emberek akiknek erre szükségük van.

Hol kezdtem? Beírtam a Google-ba: online tanfolyam készítése, online marketing, stb. Nagyon sok találat jött ki. Boldog voltam. Feliratkoztam számtalan hírlevélre, jöttek az ingyenes tartalmak.

MI lett belőle? Óriási káosz a fejemben és ami a legrosszabb komplett hülyének éreztem magam. Csak azzal szembesültem amit nem tudok. Ilyenkor persze az ember dühös, leiratkoztam a hírlevelekről, itt a vége.

De a motivációm, a vágyam ennél sokkal erősebb volt. Nevezetesen a szakma szeretete és az a vágy, hogy átadjam másoknak.

Megnyugodtam, elölről kezdtem az egészet. Tudatosan, az elejére koncentrálva. Akkor olvastam egy blogbejegyzést, ami arról szólt, hogy KEZD EL. Ne akarj rögtön tökéleteset csinálni, KEZD EL, és majd finomítod.

Ki kellett választanom azt az oktatót, akinek értem a gondolatmenetét, aki abban a részletességben építi fel az anyagát, amire nekem szükségem van. Ez az első. Illúziókba ne essünk, a tuti tudás mindig a fizetős tananyagban van. Megvettem, az enyém. Akkor, és annyiszor nézem meg ahányszor akarom. Nem kell szégyenkeznem, hogy háromszor elmagyaráztatom magamnak hiszen úgy sem hallja senki rajtam kívül. Még listát is készítettem magamnak, hogy a számomra nehezebb részeket könnyebben megtaláljam. PL. hogy a szabás-varrásnál maradjunk: egy ujja bevarrását, annak anyagkezelését az 5. lecke 8:24 perctől a 12:34 percéig tart. Így ha megakadtam csak azt kellett visszanéznem. Ez óriási időspórolás hiszen ötödszörre már biztos, hogy részletek hiányoznak és nem kell az egészet végig nézni.

Mindenkinek van tematikája ami alapján felépít egy oktatási rendszert. Nekem az online térben ebből a szempontból nincs túl nagy szerencsém, mert állandóan változik. Mindig újabb és újabb trendek, megoldások jönnek. Tudomásul vettem, hogy a tanulást soha nem tudom abbahagyni, tehát be kell építeni az életembe.

Te, kedves Varrós Barátnőm jobban jársz, mert a szabás-varrás egy tradicionális szakma, ha egyszer megtanultál ujját bevarrni azt a jövőben is úgy kell. Ami változik az az anyag és annak kezelése. Ezt én pontosan tudom, ezért az oktatásban erre nagyon odafigyelek, mert a minőség a részletekben rejlik.

Egy szó mint száz én is megtaláltam a mentoromat akinek a segítségével folyamatosan tudok fejlődni annak érdekében, hogy hasznos tudást tudjak átadni a saját szakterületemen.

Az én szakmai tematikámról egy következő bejegyzésben írok. Nagyon örülnék, ha megírnád a tapasztalataidat az online tanulásról, gyűjtsük össze együtt az előnyeit és a hátrányait. Dolgozzunk azon, hogy a hátárnyokból lefaragjunk.

Ha nincs még ilyen tapasztalatod nézz meg számodra hasznos ingyenes videót tőlem és mond el, hogyan érezted magad.

Klikk a videótárra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük