Manapság sok helyen olvassuk, hogy vásárolj jó minőséget mert tartósabb, tovább tudod hordani és ezzel csökkented a ruha ökológiai lábnyomát. Ezen kívül még az az előnye is meg van, hogy hosszútávon kevesebbet költesz.

Felmerül a kérdés hogyan állapítod meg a jó minőséget. Összegyűjtöttem néhány szempontot ami alapján elindulhatsz.

 1. Egy ruhanemű jó minőségét elsősorban az alapanyag határozza meg. Ez függ az anyag összetételétől, a szövés minőségétől valamint az utókezeléstől. Fontos, hogy az alapanyag passzoljon a ruhadarab funkciójához. Mit értek ezalatt. Pl.: Egy sportruházat legyen légáteresztő, egy elegáns kabát, szoknya, blézer, nadrág készüljön szövetből, egy bő vonalú szoknya, ruha anyaga legyen lágy esésű, egy blúz, fehérnemű anyaga legyen bőrbarát, egy esőkabát legyen impregnált, ne ázzon át.
 2. Összetételét tekintve lehet természetes, kevert, vagy műszálas. A szövés, hurkolás legyen egyenletes ne legyenek benne göbök, a szélein is legyen eldolgozott. Az utókezelés lehet festett ( ne eressze a színét ) filmnyomott, hímzett, flitteres. Tudd, hogy ezek a kezelések egyrészt munkával, másrészt fizikai és kémiai eljárásokkal járnak, ami előidézheti azt, hogy az alapanyagon, spórolnak. Válaszd az egyszerűbbet.
 3. A méteráru üzletekben, és a készruha boltokban is jobbára kevert anyagokat találsz. Ennek a könnyebb kezelhetőség az oka, és az, hogy olcsóbb. A legegyszerűbb, ha megtapogatod az anyagot, arcodhoz, karodhoz simítod és érzékeléssel megállapítod, hogy jó-e neked.
 4. Az anyagok csoportosításáról, jellemzőiről találtam egy nagyon jó összefoglalót a glami.hu-n ide kattintva tudod elolvasni.
 5. A kivitelezés szempontjából a legfontosabb a szálirány betartásának fontossága. Figyeld meg az oldalvarrásoknál, az elején, hátán hogyan áll a szövés, hurkolás. Ha nem jól van kiszabva az első mosás után tekeredni fog. ( ez leginkább a pólókra jellemző )
 6. Varratok legyenek egyenesek, ráncolás mentesek, vasaltak.
 7. Az öltésnagyság ne legyen túl nagy. 1 cm.-ben 4-5 öltés a kívánatos. Ha nagy az öltés hamar szét fog menni a varrat. Valamelyik összevarrásnál húzd szét, és látni fogod, hogy mennyire tartós.
 8. Béleletlen ruhanemű esetében belül az anyag szélek szépen el vannak dolgozva. Min. 4 szálas interlockal szegettek. Ha a szabásvonalak csak 3 szállal vannak összevarrva az gagyi.
 9. Oldal és váll varratok szétvasaltak.
 10. Egy  szövetből készült szoknya, nadrág, kabát, blézer aljafelhajtása min. 4 cm és nem géppel van felvarrva, hanem láthatatlan öltéssel. Ezek a termékek béleltek.
 11. Gomblyukak masszívak, sűrű varrással vannak kivarrva, mindkét végük reteszelt. A gomblyuk alatt az anyag ragasztós közbéléssel erősített. ( köztudatban: vetex)
 12. A sliccek, legyen az szoknyán, kabáton átlapoltak, és nem csak egy nyílás két oldalt letűzve.
 13. A nyakkörök szépen eldolgozottak, háta nyakkör paszpollal erősített.
 14. Húzózár végek szépen eldolgozottak, nem látszik ki a húzózár szövet része, felül kocsivédő anyag van. A húzózár fémből készül.
 15. A gombok, csatok fémből, csontból, kagylóból készülnek. Az elegáns darabokhoz saját anyagából bevont gombot, csatot varrnak.
 16. A gyapjúból készült szoknyába, kabátba zakóba selyem, vagy max. viscose bélés van. A gyapjú légáteresztő. Ha lefojtják egy polyester, vagy polyamid béléssel az egésznek nincs értelme.
 17. Csíkos anyag esetében a csíkoknak szimmetrikusnak kell lenni jobb és bal oldalon. Amennyiben olyan az alapanyag csíkozása, hogy nem lehet benne szimmetriatengelyt találni, akkor a csíkok körbe mennek a ruhadarabon, úgy, mint az anyagon, mintha nem is lenne elvágva.
 18. Kockás alapanyag esetében a gallérok, kihajtók, ujják, elejék, háták szimmetrikusak. Oldalak passzolnak. Zsebek az elejével passzolnak. Ujja bevarrásnál az elejével a kockák passzolnak. Felsőgallér háta közepén teljes kockát ad ki, és a háta közepével passzol. Eleje begombolva teljes kockát ad ki.

Egy jó minőségű ruha fazonra egyszerű, időt álló nem feltétlen divatkövető. Szinte hagyja az anyagot érvényesülni.

Azt szoktuk mondani, hogy az ár meghatározza a minőséget. Azért légy óvatos. Leginkább a kellékezettségben. ( gomb, csat, bélés, stb. )

Ha mindezeket magad szeretnéd előállítani, akkor szükséged lesz szabászati ismeretekre. Ehhez további információt ide kattintva találsz.

4 hozzászólás a “Hogyan állapítod meg egy ruha minőségét?” bejegyzéshez

 1. Csorbáné Kati írta:

  Köszönöm ! Nagyon hasznos infók !
  Nálam nem sok ruha végzi a kukában. Az elhasználódott ruhák háztartási rongyként hasznosulnak, illetve az arra alkalmas színes anyagokat csíkokra vágom, kiválogatom a megfelelő színeket, és 3 csíkot összefonok. A „fonalat” feltekerem rongyszőnyeg szövésre alkalmas gombolyagokká.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük