A tavasz közeledtével át kellett néznem a ruhatáramat, hogy mit is kell pótolni.

Varrtam egy új szoknyát nagyon vékony lenből. Ki kellett bélelnem mert nagyon átlátszik. Sebaj, lehet, hogy így már 4 évszakos lesz, mert egy vastag harisnyával és csizmával biztos, hogy ősszel is hordani fogom. Körülnéztem a műhelyemben, és találtam buklé anyagot két féle színben. Valamikor itthoni kényelmes heverészős téli kétrészesem volt belőle. Szegény már régen elkopott, de a maradékokat megtaláltam. Rögtön láttam, hogy ha a két színt variálom, akkor el tudok belőle készíteni egy dzsekit. Kibélelem, kora tavaszra nagyon jó lesz. Ezt még követte 2 db béleletlen blézer, amiket a len szoknyához, de farmerhoz is fel tudok venni. Nézd meg a videót, amiben beszélek szabászati trükkökről is.

9 hozzászólás a “Mit varrtam magamnak? Felkészülés a tavaszra.” bejegyzéshez

 1. Nagyné Hingyi Mária írta:

  Kedves Juditka!
  Nagyon szeretem ezt a szoknya fazont, kérlek segíts a szabásminta elkészitésében.
  A derekat ha gumisra szeretném, legalább a csípőszélesség kell, hogy felvehető legyen. Mi a trükk?
  Ha megszerkesztem az egyenes szoknya szabásmintáját, elég e, ha csak elhagyom a szűkítőket és úgy szabom sréen csipőig, vagy van más megoldás is?
  A fodrok hogyan viszonyulnak egymáshoz méretileg, hogy a végén ilyen szép esésű legyen a bőség?
  Köszönöm előre is a segitséget.
  Üdvözlettel Nagyné Hingyi Mária

  • Varrósbarátnő írta:

   Kedves Mária! Örülök, hogy tetszik a szoknya. Igen, jól gondolkodsz. Az alapszoknyánál ha elhagyod a szűkítőt, az már elegendő bőséget ad a gumihoz a derekánál. Az alapmintát a csípő vonalától egy kicsit magasabban vágd el. Kb.: 2-3 cm-el. (feljebb, a derék felé.) A felső részeket 45 fokos szögben szabd ki, úgy, ahogy a szabászati tanfolyamon tanultad. Ezen a szoknyán, amit bemutattam hátul van húzózár. Ha te is ki akarod rojtozni, akkor pontosan be kell tartani szélességében a szálirányt. A legjobb a csíkokat szálhúzással vágni. Ezt is tartalmazza a tanfolyami anyag. Rojtozni csak a végén kell. Ha pl. 2 cm.es rojtokat szeretnél, akkor 2 cm szélesen sűrű cikk-cakkal el kell varrni a csíkokat, majd ennek a cakkozásnak a vonalában kell felvarrni úgy, hogy az alsót aládugni a felső anyag alá. A ráncok sűrűsége az anyag vastagságától függ. Ezt úgy tudod kipróbálni, hogy vágsz egy 10 cm-es csíkot, és behúzod pl. 7 cm-re, megnézed mennyire ráncos, próbálgatod tovább húzod, vagy kiengedsz belőle, és így ki lehet számolni az arányokat. A ráncolást mindig középtől az oldaláig húzd be, és mindig ellenőrizd, hogy egyforma legyen körbe. Bízom benne, hogy sikerülni fog, ha közben még felmerül kérdés, tedd fel. Sok sikert kívánok, baráti üdvözlettel: Judit a varrós barátnőd.

 2. Nagyné Hingyi Mária írta:

  Kedves Juditka!
  Köszönöm a gyors és alapos választ.
  Egy önmagában gyűrt pamut anyagom van, fekete alapon szines apró virágokkal. Elég jó esése van, de a szabástól egy kicsit tartok, még nem dolgoztam ilyen tipusu anyaggal. A rojtozás jó ötletnek tűnik :-)) fel fogja dobni. Bélelni nem kell, elég sűrű szövésű.
  Még egy kérdésem lenne: a szoknya fodrainak bősége hogyan növekszik

  Pl: Az első téglalap csípőszélesség + 30 cm behúzás x 25cm magasság, a következő bősége ennél 1,2 szer szélesebb, és így tovább…… a magasság maradna mindegyiknél 25 cm. Igy nem lesz „ténsasszonyos”?
  Köszönöm szépen a választ előre is.
  Marika

  • Varrósbarátnő írta:

   Kedves Marika! Ha önmagában gyűrt az anyagod, akkor ne tegyél rá sok bőséget, mert ki fogja dobni. Szerintem elegendő 20 cm-el bővebbre szabni a csíkokat. Szebbek a ráncok, ha a legnagyobb öltésnagyságra állítod a gépet, és 2 sorban varrod a ráncolás vonalában 0,7 mm-es távolságban, és az alsó szálat húzva, a kettőt együtt ráncolod. Így egyenesen fognak állni a ráncok. Ha esetleg az alsó ráncoló varrat kilátszik a végén kibontod. Küldjél majd képet a szoknyáról. Üdv. Judit

   • Nagy Józsefné írta:

    Kedves Juditka!
    Nagyon hobbi varrónő vagyok 73 évesen…Videokról,internetről „tanulok”.
    Pamutvászon anyagból miniszoknyát varrnék 20 éves unokámnak.Gumis derekút gondoltam.Hogyan szabjam ,téglalap,vagy körmintára?
    Az anyagot már beavattam.
    Köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel: Manyika

    • Varrósbarátnő írta:

     Kedves Manyika! A pamutvaszon elég kemény anyag. Ha bő szoknyát szeretnél akkor kört kell szabni. Ha szuket akkor teglalapot. Ha azt szeretnéd, hogy testre simuljon és szűk legyen, akkor srebe kell szabni. Sok sikert kívánok Judit

 3. Nagyné Hingyi Mária írta:

  Kedves Juditka!
  Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsokat.
  A kép küldéssel egy kicsit meg vagyok akadva, mert a telefonom okosabb, mint a számítógépem, tehát nem kompatibilis a feltöltéshez.
  A telefonomon viszont nem tudok internetezni, mert nálam is okosabb :-))
  Unokák messze, és ritkán, viberen tartjuk a napi kapcsolatot.
  De majd megoldom.
  Szeretettel üdvözöllek
  Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük