A varráshoz hozzá tartozik a vasalás is. Gyakran kell íves szabásvonalakat, szűkítőket vasalni. Ezeknek a részeknek a könnyebb vasalását segíti a vasalópárna. Aki nem varr, de vasal otthon mosás után annak is jó szolgálatot tesz a vasalópárna, hiszen akkor is kell ívelt vonalakat vasalni, vagy többrétegű darab esetében alá tesszük a párnát, hogy ne nyomódjanak át az alkatrészek.

Három féle vasalópárnát készítünk.

  1. Tojás alakú. A szabásminta elkészítése egyszerű, mert egy A/4-es írólapra elfér. Hosszába közepeztem az írólapot, majd 3 egyenlő részre osztottam. Az alsó 2/3-ad részben van a duci része, a felső 1/3-ban az ovális.

2. A másik „sonka” alakú. Ezt hívják szabósonkának. Szintén A/4-es lapot hosszába feleztem, majd egyenlő 3 részre osztottam. Eltolva alakítottam ki a sonkaformát.

3. Egyenes párnára is szükségünk van, amikor pl. egy ujjába kell behelyezni, hogy ne nyomódjon át a varrás nem kívánt helyre. Célszerű 40 cm hosszban elkészíteni, ez éppen elég egy alsó ujjához.  A párna 40 cm hosszú és 9 cm széles. MIndkét végét legömbölyítettem. Az A/4-es lapra csak a fele fért el, ezért ezt a párnát bugba ( hajtott szélre) kell szabni.

A videóban beszélek az anyagválasztásról is. A párnának két oldala van, és két különböző anyagfajtát választunk. Az egyik felére un. kemény sűrű szövésű anyagot, pl.: pamut, len, vagy ezek keverékeit. A másik oldalra puha, szálas gyapjúszövet, vagy keveréke. Amikor vasalunk, azt a felét használjuk a vasalópárnának amelyik jobban hasonlít ahhoz az anyaghoz amit éppen vasalunk. Az anyagválasztás másik fontos kritériuma, hogy egyik anyag se fogjon. Vasaláskor gőzt használunk, tehát nedvességet kap a felület, ha ereszti a színét a párna anyaga megfoghatja a vasalandó darabot.

A varrásnál felhívom a figyelmet arra, hogy az alkalmazott passzító csípéseket jelöljük, és varrás közben passzítsuk is őket. Így elkerüljök a tekeredést. A gép alatt a puha anyag legyen alul, a keményebb felül így könnyebben kezeljük varrás közben. Kifotdítás előtt a varrásszélességet az ívelt részeknél ék alakban vágjuk ki, hogy a befordításkor a szűkebb ívben elférjen és ne dudorodjon ki a varrásszélesség. Ez zavarhat vasaláskor. Az ívelt részeket apró öltéssel varrjuk, mert így szebb lesz az ív.

A videóban ezeket a párnákat apró anyaghulladékkal tömöm ki. Minél kisebbek a darabok, annál egyenletesebb lesz a kitömés. Régen, a szabósonkákat faforgáccsal tömték ki. Ma is lehet ezzel kitömni, és könnyen be is szerezhető, hiszen a kisállat boltokban nagyon apró darálékot árulnak alomként. Én kizárólag anyagtakarékosság céljából tömtem ki anyagdarabokkal, így zéro hulladékkal készültek el a párnák. Természetesen használat szempontjából mindkét megoldás jó.

Az alábbi PDF-ben megtalálod a kész mintákat. Ki tudod nyomtatni és csak a varrásszélességet kell rátenned körbe 1-cm-t.

vasalópárnák

Készülök további filmekkel, hogy lássátok ennek gyakorlati hasznát.

A bemutató videót itt tudod megnézni:

https://youtu.be/iRYVE54HaQU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük