A ruhaipari alapanyagokat először egy táblázatban összefoglalom eredetük szerint, majd részletesen kifejtem kezelés, és felhasználhatóság szempontjából. Gyakorlatiasan, tudományos értekezés nélkül.

Eredetüket tekintve 3 fő csoportra oszthatjuk:

  1. Természetes szálak
  2. Természetes szálakból vegyi úton előállított szálak
  3. Mesterségesen előállított szálak

 

Természetes szálak:

Növényi eredetű Állati eredetű
Pamut- gyapotmagból Selyem- selyemhernyó mirigyváladéka
Len- rost szál Állati szőrökből:
Kender-rostszál Merino gyapjú- juhszőr
Juta- rostszál Kasmír- kasmírkecske szőre
Ramie- hócsalán Mohair- angorakecske szőre
Agavelevél- levélrost Angora- angora nyúl szőre
Ananászlevél- levélrost Alpaka- perui tevefajta szőre
Bambusz- levélrost Láma gyapjú- láma szőre
Kókuszdió- héjrost Jak gyapjú-Ják szőre
Vicuna-gyapjú- perui teve szűréből készül, ez a legdrágább.

 

Természetes szálakból vegyi úton előállított szálak.

Viszkóz ( Rayon) Fákból kinyert cellulózból állítják elő
Lyocell Ugyanaz a kiindulási alap, mint a viszkóznál, csak a kémiai eljárás már zárt térben történik, visszafordítható, ezért kevésbé környezetszennyező.
Acetát Cellulóz a kiindulási alap, de végén már semmi köze hozzá
Cupro Rezet is tartalmaz
Modal Cellulózból

 

Mesterségesen előállított szálak

A mesterséges szálak kőolajszármazékok

Polieszter
nylon
poliamid
acril
polietilén
elasztán
lycra

 

Minden alapanyagból először szálat, a szálból fonalat, a fonalból textilt készítenek.

Ha a fonalakat szövik, szövet lesz belőle:

Ha kötik, akkor kelme.

Ezeket együttesen hívjuk textilnek. Azaz, az ANYAG, amiből varrunk.

Nézzük, mit találsz a méteráruboltban.

PAMUT

100% pamutot találsz szövetben is, és kelmében is. Összemegy, ezért kb. 10%-al vegyél többet, mint amennyire szükséged van. Mosd ki 60 fokon, vasald ki, utána lehet szabni. Beavatás után már nem megy össze, de bármit is varrsz belőle azt vasalni kell. Bőrbarát, kellemes viselet, kopásálló, tartja a nedvességet, nehezen szárad.

Amit találsz pamutból: flanell, kordbársony, flokon, puplin, géz, frotír, kongré( kézműves alapanyag).

Mindig nézd meg az anyagösszetételt, mert ugyanazon név alatt van kevert szövet is.

Legtöbbször kevert szálas pamuttal találkozol. Pamutot azért keverik szintetikus szálakkal, hogy javítsák a használati tulajdonságait. PL: ne zsugorodjon, formatartó legyen. Kevésbé gyűrődjön.

Tapintásra nem lehet megállapítani, hogy éppen milyen szállal keverték. Ezt csak olvasni lehet a feltüntetett anyagösszetételen.

Találsz pamutot elasztánnal, vagy lycrával , ezek a rugalmas anyagok. Leggyakrabban polieszterrel keverik, vagy viszkózzal.

Ezek bármelyike jó ruhának, blúznak, szoknyának, nadrágnak, a vastagságától, esésétől függ, hogy adott modellhez melyiket választod. Találsz flokont is és puplint is kevert szövetben. Gyártótól, kereskedőtől függ, hogy hogyan nevezi el.

LEN

A 100% len nagyon kellemes viselet, de rettenetesen gyűrődik. Szabás előtt be kell avatni, mert összemegy, majd vasalás után szabni. Jó a nedvszívó képessége, nagy szakítószilárdságú anyag. A ruházati célra készített lenszövetet is keverik a műszálakkal. Szintén azért, hogy a használatát egyszerűbbé tegyék. Lenből általában bő, lenge ruhákat, tunikákat, nadrágokat készítenek. Azt figyeltem meg, hogy a hobó stílus kedvelői készítenek leginkább lenből ruhákat.

VISZKÓZ

Önmagában is megtalálható, lágy esésű anyag. Változó fonalvastagsággal készítik, ezért van vékonyabb, vastagabb. Nagyon szép színekben kapható, mert jól festhető. Nedvesen könnyen szakad, erre figyelj. Kikészítéstől függően van egészen puha lágy tapintású, és kissé érdes. Tapasztaltam olyat is, hogy nedvesen összement, de ahogy kivasaltam, visszanyerte eredeti formáját.

Viszkózzal keverik a pamutot, lent, poliesztert is.

 

A fent említett textilekről itt találsz egy bemutatót, amit egy méteráruboltban készítettem.

POLIESZTER

A ruházati ipar számára ebből a műszálból készítenek a legtöbbet. A technológia annyira fejlett, hogy képesek a természetes alapanyaggal azonos tapintású, megjelenésű anyagot készíteni. Nem zsugorodik, formatartó, nem kell vasalni. Nem penészedik, a gombák nem maradnak meg benne. Miután műszál, ezért csak alacsony hőfokon vasalható. PL. varrás közben. Szárítógépbe nem ajánlatos tenni, főleg benne hagyni, mert akkor a hő hatására maradandó gyűrődés keletkezik rajta. A legjobb, ha mosás után vállfán szárítjuk a ruhadarabot. Készül belőle szövet, és kelme is.

Polieszterből készül a sportruházat is. A mikroszálas technológiával elérték, hogy elvezeti a nedvességet. Ez alatt azt értjük, hogy a test nedvességét átengedi, majd gyorsan szárad. Ezt azért találták ki, mert a természetes anyagoknak jó a nedvszívó képességük. Ez azt jelenti, hogy a testnedvet felszívja, majd jól megtartja, és mi nedves pólóban vagyunk addig, amíg le nem vesszük. A mikroszálas polieszter ezt a problémát oldja meg, hogy felveszi a nedvességet, aztán gyorsan meg is szárad.

Hátránya, hogy a zsíros, olajos szennyeződést megtartja, foltos marad, ill. nehezen jön ki. A másik hátránya, hogy soha nem bomlik le. Jó hír viszont, hogy újrahasznosítható, de én nem tudok arról, hogy külön gyűjtenék valahol újrahasznosítás céljából.

Ilyen technológiával készülnek a jégdzsörzék, amiből sportruházatot, fürdőruhákat, táncruhákat készítenek, de a hétköznapi értelembe vett öltözködésben is használjuk, ruhák, blúzok, tunikák, nadrágok készítéséhez.

Láthatod, hogy nehéz eligazodni a textilek világába. Mindent mindennel kevernek, különböző százalékokban. Mindenből van vastagabb és vékonyabb anyag is. Ezt a grammsúly jelöli. A grammsúly azt jelenti, hogy egy 1x1m-es anyag mekkora súlyú grammban.

Egy vékony anyag, pl.: organza 40 g/m2, fátyoltüll 60 g/m2, muszlin 120 g/m2,

kordbársony pl. 290 g/m2

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 200 g/m2 alatt vékony anyagok vannak, 200-300 g/m2 között a középvastagok, felette a vastagok. Ezek a grammsúly adatok akkor fontosak, ha úgy rendeled az anyagot. Az üzletben megtapogatod, és akkor érzed, hogy megfelel-e az elképzelt modellnek.

A dzsörzékről szóló videót itt láthatod.

Készítettem egy videó sorozatot egy egyszerű felső elkészítéséről. Itt tudsz hozzájutni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük