Az történt, hogy a férjem örökölt egy nyaralót a szüleitől. Természetesen megtartottuk. Tudjuk mi a feladatunk, hozzá kell tenni a generációs fejlődést. Éveken keresztül ezen dolgoztunk.

Kicsréltük a nyílászárókat, burkolatokat, ahol kellett vezetékeket. A nyári meleg elleni védekezéshez a klíma helyett a szigetelést és az árnyékolást választottuk. Szépen kifestettünk.

Maradtak a bútorok. Oké, semmi bajuk, de nem tetszenek. Cca. 50-60 évesek. Mit tegyünk?

  1. Dobjuk ki, vegyünk újat. Jó, de mit csináljunk a régivel? MIlyen bútorokat vennénk? Funkcióra ugyanazt, ami megvan. Asztal, szék, fotel, kisszekrény. Megnéztük, mik a lehetőségeink. Rögtön elájultunk az áraktól.
  2. Felújítunk. Tulajdonképpen funkciónak megfelelnek, formáljuk tetszetőssé.

A második megoldás mellett döntöttünk. Ez jobban megfelelt az én fenntarthatósági elveimnek. A kárpitozást bevállaltam én, a festést a férjem.

A fotel kárpitozásának menetét osztom meg veletek. Úgy, ahogy én csináltam. Ez nem szakmai bemutató, mert nem vagyok kárpitos. Támaszkodtam a textil és varrási ismereteimre.

Nézzük:

Levettük a fotel karfáját, hogy hozzáférjek a kárpithoz. Nem vettem le a régit, teljesen hibátlan volt, és a rugózatot sem kellett bántani. Tulajdonképpen csak egy tetszetős huzat kellett rá. A lábakat már átfestettük halvány szürkére. A karfák festése az új huzat varrásával egyidőben készült.

Megnéztem, hogy eredendően hol varrták a kárpitot. Az eredeti elkészítést követtem. Eredendően is sok kézi varrást fedeztem fel.

Egy használt lepedőből készítem el a szabásmintát. Ráterítem, behajtogatom, és bejelölöm a szálirányt, hogy jól tegyem fel az anyagra. Úgy hajtogattam, hogy rászámoltam a takarásokat, az anyagon jelöltem be, hogy hol kell vágni. Ez gyakorlatilag másolás.

Az anyagot körbevágtam a megfelelő méretre. Előzőleg már kinéztem az anyagot, tudtam milyen széles, és azt is, hogy irányított mintás. Addig nem rendeltem meg, amíg nem tudtam, hogy hány méter kell belőle.

Van olyan betű az anyagon amelyik csak egyfelé áll. Ettől irányított mintás, és ezért volt fontos bejelölni a szálirányt.

Rátettem a minta anyagomat és kiszabtam.

Összevarrtam az ülőrész és a háttámla alkatrészeket. Fordítva próbálom rá a fotelre, hogy a sarkokat be tudjam pontosan varrni.

Amit géppel kellett bevarrni, azt először férceltem. Minden varrás után ellenőriztem.

Ahol eredetileg is hajtva volt, azt én is hajtottam. MInden varrás előtt gombostűvel rögzítettem az anyagot, majd görbetűvel varrtam le kézzel. Duplán fűztem be a normál varrócérnát. Igyekeztem úgy ölteni, hogy ne látszódjon a színén. Tulajdonképpen csak az ülőrészt a háttámlával varrtam géppel, és a sarkokat előzetes bemérés és fércelés után. Az öszes többit kézzel, görbetűvel. ( görbetű készletet lehet vásárolni a rövidáru üzletekben)

A lábaknál fontos, hogy a lábak dőlésével párhuzamosan vágjuk be az anyagot, és elég sokat hajtsunk vissza, mert ott nem lehet varrni.

Műhely fielling. Már csak a karfa hiányzik róla.

A helyszínen. Az asztal és a székek feketék voltak. Ők is kaptak egy kis szürke festéket, és a székek ülőkéje is betűs lett.

MI a magunk részéről befejezettnek tekintjük a nyaraló felújítását, nekünk tetszik, a továbbiakban csak kellemesen szeretnénk érezni magunkat. Minden bútor eredetileg fekete volt, egységesen mindent szürkére festettünk.

Az a nem titkolt szándékom, hogy kedvet csináljak a felújításokhoz.

Előnyei: Nem okozott gondot, hogy hova tegyük a régi bútort. Nem kellett senkire várnunk, alkalmazkodni, magunk osztottuk be az időnket. Még a gondolkodós időszakban felmértük, hogy mennyibe kerülne az új bútorzat, így elmondhatom, hogy kb. 1 millát spóroltunk. Megvan az a jó érzés, hogy fenntartható tevékenységet végeztünk.

Hátránya: Munka volt vele, amit szervezni kellett, be kellett illeszteni a táncrendünkbe. Anyagot rendelni, megfelelő festéket, ecseteket venni, csiszolópapír, stb. Igazából nem éreztük munkának. Újdonság volt számunkra,és jó kedvvel dolgoztunk.

Összességében több az előny, mint a hátrány, javaslom mindenkinek érezze az alkotás örömét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük