Első varrógép vásárlásakor ne bonyolítsd túl a dolgot. Úgy gondolkodj, hogy fejleszthető legyen a géppark. A szándékod menet közben is változhat.
Lehet, hogy most úgy gondolod, hogy jó lenne néhány apróságot megvarrni otthon mint pl: szegések, egy terítő, párnahuzat, vagy megjavítani a család ruhatárát.
Lehet, hogy később kedved lesz a gyermekednek, vagy magadnak egyszerű ruhákat készíteni.
Lehet, hogy megtetszik a táskavarrás, vagy a pachwork, és abban az irányban mész tovább.
Lehet, hogy kitanulod a szakmát, mert annyira megtetszik, és a megélhetésedet fogja biztosítani.
Lehet, hogy bedolgozol egy cégnek.
Bárhova vezethet, ha el kezdesz varrni. Van a kezdeti lelkesedés, és majd valami lesz belőle.

Elsőként egy mechanikus működésű háztartási varrógépet érdemes vásárolni, az alábbi szempontok szerint:

 • Legyen szervizelési lehetősége.
 • Legyen alkatrész utánpótlása.
 • Az, hogy fém alkatrészekből álljon, az ma már illúzió. Fontos, hogy a hurokfogója legyen fémből, mert az a gép lelke. A hurokfogó legnagyobb ellensége a tűtörés!
 • Legyen lehetőség az öltéshossz változtatására. Ezt úgy írják az ajánlatban, hogy fokozatosan állítható öltéshossz. Azt jelenti, hogy 3-4 méretű öltéshossz be van állítva a gépen, a megfelelőt te választod ki az anyagnak megfelelően.
 • Cikk-cakk öltések. Ennek is fokozatosan állíthatónak kell lenni, sűrűségre, és hosszra egyaránt. Ezt az ajánlatban overlock öltésnek írják. Azt figyeld meg, vagy kérdezz rá, hogy ennél az öltésnél is tudod-e a sűrűséget, azaz az öltésnagyságot állítani, vagy csak az öltés szélességet.
 • Ehhez ajánlatos overlock talpat venni, főleg kezdőknek, mert segít az anyag irányításában.
 • Ikertűt lehessen beletenni. fontos, hogy felül 2db cérnának legyen hely. Ha nincs, akkor kell hozzá külön cérnatartó állvány.
 • Állítható talpnyomás. Vékony és vastag anyagnál tudod állítani.
 • Gomblyukazás 4 lépcsős. A beállítókeréken te állítod a gomblyuk oldalainak kivarrását, ehhez tartozik egy gomblyukazó keret.
 • Tűpozíció állítás.
 • Ha tudsz hozzá vásárolni rátolható varróasztalt, az nagyon jó, mert kényelmesebben tudsz varrni.
 • A sok hímzéses program általában felesleges
 • Az új gépekhez pattintós talpakat adnak.  Ez jó, mert könnyen cseréled. Kezdetben ami kell, az egyenes varrat talp, univerzális, amivel cikk-cakk varratot, ikertű varratot, és tűpozíció váltásnál tudod használni. Ezen felül overlock, és gomblyukazó talp kell.

Amikor már kellő gyakorlatot szereztél, akkor különböző talpakkal tudod segíteni a munkádat. Kialakul, hogy mi az, amit a legtöbbször használsz. Pl: rejtett húzózár bevarró, vagy ráncoló, ez majd kialakul.

 • Fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű orsód ( min.10 db)
 • Fontosak a tűk. Vegyes tűcsomag mindenképpen. A vegyes tűcsomag azt jelenti, hogy 70-100 vastagságig van a csomagban. Legyen sztreccs tűcsomag a kelmékhez, és farmertű csomagod is.

Ami az ajánlatokban még szerepel:
Kelmetovábbító rendszer letakarásához lapka. Ez a gombfelvarráshoz (varrd fel kézzel), vagy szabad gépi tűzésnél használják, ahhoz külön rugós talp is kell. Ezt általában pachwork termékek tűzéséhez való.
Ajánlanak még felső anyagtovábbító rendszert, hogy a tapadós anyagok továbbítását segítse. Ez lehet bőr, műbőr, műszőrme, velúr, vagy nagyon vastag réteg, amit át kell varrni. Véleményem szerint akinek erre szüksége van, az már erős, ipari varrógépet használ. Vékonyabb, tapadós anyagok varrásához egy háztartási varrógép esetében a teflontalp is megoldás lehet.
Fontos lehet még, hogy apparátokat lehessen a gépre felszerelni. Gondolok itt a varrógépek szegőapparátra, különböző felhajtásokhoz apparátra, csíkfelvarróra, stb. Ezeket nem kell mindjárt megvásárolni, de a felszerelés lehetősége legyen meg.
Kérdés lehet, hogy a háztartási gép tudjon-e rugalmas varratot készíteni. Kb. 10-15,000 Ft különbség van a rugalmas öltést tudó és nem tudó gépek között. Ha fejlődni szeretnél, akkor inkább interlockot javaslok, és nem kombinált gépet. A rugalmas öltés a háztartási varrógépen akkor is csak huroköltés marad, az interlockon viszont láncöltés, ami biztosan rugalmas.

Amikor már kellő gyakorlatot szereztél, és úgy gondolod, hogy tovább akarsz lépni, akkor a szükségleteidnek megfelelően lépj tovább. Legtöbben interlock, magyarul szegővarrógépet vásárolnak, mert azzal a nyúlós kelméket szépen lehet varrni, és a szövetek szélét is szépen lehet tisztázni.
Az interlock mindenképpen 4 szálas legyen. Négy szállal varr is, és szeg is, de lehetőséget ad arra, hogy az egyik tűszálat kihúzd, és három szállal csak szegjen. A két gép kombinációjával már fedőző varratot is lehet imitálni.

A következő lépés, ha üzletszerűen varrsz. Akkor már kell egy ipari gép, ipari áram, és műhely.
Ebben az esetben van az egyenes varratokhoz ipari gép, van egy szegővarró, és a háztartási gépet tudod gomblyukazásra, vagy egyéb apparátos munkára állítani.
Fehérnemű, fürdőruha, vagy pólógyártás esetében fedőzőgépre is szükség van
Remélem tudtam támpontokat adni a döntéshez. Drukkolok, hogy jól dönts,
és örömöd legyen a munkában.

A döntés előtt nézd meg a varrós térképen a szerezz varrógép biztonságot címszó alatt levő videókat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük